​AstraZeneca a anunțat că a suspendat testele de fază finală, pe scară largă, făcute cu vaccinul său experimental contra coronavirusului, din cauza unei boli apărute în mod inexplicabil la un participant la studiu, transmite Reuters.

Vaccinul, dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford, era considerat lider în cursa mondială de dezvoltare a unui vaccin anti-Covid-19, iar suspendarea afectează șansele punerii pe piață a produsului pănă la sfârșitul anului, așa cum semnalase compania anterior.

AstraZeneca spune că a oprit din proprie inițiativă testele pentru ca o comisie independentă să analizeze datele privind siguranța vaccinului și că face tot ce este posibil pentru a grăbi analiza acestui eveniment singular, astfel încât calendarul dezvoltării vaccinului să fie cât mai puțin afectat.

"Este o măsură de rutină ce trebuie luată dacă există o boală potențial inexplicabilă în una din fazele de testare", a transmis compania printr-un comunicat.

Natura bolii și când aceasta a avut loc nu sunt dezvăluite, dar se apreciază că participantul la test se va vindeca, potrivit Stat News, publicația care a dat prima informația despre suspendarea testelor din cauza "unei posibile reacții adverse serioase".


Autoritatea pentru medicamente din SUA definește drept eveniment advers unul în care informațiile disponibile sugerează o posibilă legătură cu medicamentul testat.

Potrivit New York Times, care citează o persoană ce cunoaște situația, un participant la test din Marea Britanie a fost diagnosticat cu mielită transversă, un sindrom inflamator ce afectează coloana vertebrală și, adesea, este provocat de infecții virale.

Nu este clar dacă boala are legătură directă cu vaccinul AstraZeneca, potrivit NYT.

Suspendarea afectează inclusiv testele cu vaccinuri realizate de alte companii, care caută să vadă dacă există reacții similare.

Testarea vaccinului, denumit AZD1222, se desfășoară, în diferite stadii, în Marea Britanie, SUA, Brazilia, Africa de Sud și India. De asemenea, se pregătește testarea acestuia în Japonia și Rusia.

Acțiunile AstraZeneca au căzut cu 8%, iar cele ale rivalilor în cursa vaccinurilor anticoronavirus au urcat pe burse.